Как да кажем по-ясно на македонците защо от 16 години вървят

...
Как да кажем по-ясно на македонците защо от 16 години вървят
Коментари Харесай

Не ви щем ни язикот, ни идентитетот - спрете тормоза!

Как да кажем по-ясно на македонците за какво от 16 години вървят към Европейски Съюз и не се приближават? Защото, като тръгнат за Брюксел, засядат в Белград. Мислят си, че дават отговор на всички европейски критерии, само че до момента са покрили критериите за участие в някоя последваща югофедерация.

България доста пъти им е казвала: Минете през София,

ключът за Европейски Съюз, който търсите, е тук

Вземете го и си отворете вратата за договаряния - няма за какво да се мъчите да я разбивате. Но това е последното, което скопските водачи ще създадат, тъй като имат вяра повече на белградските си консултанти, които също тъпчат на едно място по пътя си към Европейски Съюз.

Като видя по какъв начин им се подкосяват краката при мисълта да вървят в София, президентът Румен Радев ги облекчи и занесе ключа на 1 септември в словенския курорт Блед, където бе свикан XVI стратегически конгрес. Там го сподели не само на македонския министър председател Зоран Заев, само че и на сръбския президент Александър Вучич, на 11 министър председатели от Централна и Югоизточна Европа, на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, на няколко външни министри, на комисаря по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархеи и на още 150 влиятелни лица, чиято дума тежи в Европейски Съюз. Като го предложи публично на Заев,:  " Уважението към свободата на самоопределяне на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание е ключ към европейската интеграция на страната ".

Колко е просто - спрете да тормозите българите,

които се усещат българи в районен съд Македония! Нямаше рекламация нито към " идентитетот ", нито към " язикот " на македонците, които те по този начин героично бранят в парламентарни заявления и в изказвания пред непознати конгреси от фиктивен зложелател в София. Вместо да се впуска в исторически препратки, България заприказва на по-разбираем език в чужбина, с цел да отвърна скопските спекулации.

Когато става дума за европейски полезности, първата е отбраната на главните човешки права. Пред закона всички би трябвало да са равни и да бъдат предпазени от дискриминация по етнически, набожен, езиков и различен колективен индикатор. Абсурдно е да се мисли, че Европейският съюз ще одобри страна, която дискриминира сънародници на страна - членка на Европейски Съюз. Точно по тази причина съществува правото на несъгласие, което македонците не могат да осмислят. Когато питат по какъв начин по този начин всички ни дават зелена светлина, а единствено България ни стопира, би трябвало да си раздвижат мозъците. Те се натискат да влязат в общия европейски дом и не трябва да разчитат някой да изгони България, с цел да се отвори място за тях. Такава процедура не съществува.

Вместо да вземе ключа и

да спре да блъска главата си в стена, 

Заев се ускори още повече към нея. След два дни  с което провокира незабавна нервна реакция на външното министерство в София. Той даде да се разбере, че ще вършат с българите в районен съд Македония каквото намерят за добре, тъй като това си е скопска вътрешна работа. Изявлението му бе толкоз недомислено, че издаде даже непознаване на функционалностите и правилата на европейските институции. „ В модерна Европа, а ние се считаме за европейци, България е член на Европейски Съюз, тези въпроси се вземат решение от съда в Страсбург и няма за какво ние да се намесваме или те (българите - б.р.) да се намесват у нас по сходни въпроси. "

Първо, съдът в Страсбург е орган към друга европейска организация - Съвета на Европа, - а не към Европейския съюз. Второ, той се занимава с жалби по съответни проблеми, а не по принцип. България чака кардинални гаранции от Скопие, че ще се отнася с почитание към своите жители с българско съзнание, откакто десетилетия са били преследвани и дискриминирани съгласно нравите в някогашната югофедерация. Когато Заев твърди: " Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, в това число и за българското малцинство ", в действителност омаловажава българите, тъй като в македонската конституция не съществува понятието " мацинство ", а се употребява терминът " елементи от нации ". Защо на едни македонски жители се признава правото да се считат елементи от други нации, а на българите - не?

Усилието да бъдат вкарани в рамката на пренебрежимо малцинство проличава от почналото на 5 септември дълго отлагано броене на популацията в районен съд Македония. Много македонски българи подадоха сигнали до български институции, че представители на локалните управляващи са обикаляли от къща на къща да предизвестяват хората, че не трябва да се пишат българи. Затова при 100-120 хиляди македонци, придобили българско поданство със законни документи за идентичност, надали ще се съберат повече от % от тях, които да заявят на македонските преброители, че са българи. Само преди половин година македонският реализатор на " Евровизия " Васил Гарванлиев бе подложен на публичен линч в медиите и обществените мрежи, тъй като призна българските си корени.

Освен че се пробва да отклони тематиката в неверна посока, Заев споделя още нещо на България: Внимавайте, че ще продължим да ви тормозим с тъжби в съда в Страсбург поради отхвърли ви да признаете ОМО " Илинден " за партия на " репресираните македонци "! Тази фиктивна организация, която надали събира един файтон хора, служи от две десетилетия като острие на Скопие против България в Съвета на Европа. Тя завоюва няколко каузи поради нарушено право на сдружаване и страната заплати на тъжителите й компенсации, само че отхвърли да я записва точно поради провокативното й наименование, съчинено в някоя от обиграните юголаборатории. Един ден обаче, в случай че преглътне обидата и реши да я записва, ще се види, че в нея липсва членска маса, и Скопие ще загуби последния си коз. Докато счита, че към момента го държи, Заев не се колебае да го употребява.

Сделка " нашето малцинство за вашето малцинство "

няма да има. И районен съд Македония ще изпита много компликации да изясни в Европа за какво се запъва да признае правото на част от своите жители да се усещат такива, каквито са. Без да се отхвърля от историческите истини, България няма да слага на интернационалните срещи като най-актуален въпроса за принадлежността на цар Самуил и Гоце Делчев. Смесената комисия от учени на двете страни, която се събира от дъжд на вятър, няма да дефинира графика на дипломацията. Ако Скопие пожелае да каже нещо свястно на България, може да стартира с осъществяване на към този момент контрактуваното през 2017 година, под което стои и подписът на Заев. За повече изясненост ето по какъв начин се назовава на неговия язик: " Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија ". На нас превод не ни би трябвало.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР